- rošt potrite olejom ešte pred grilovaním, používajte oleje určené na vyprážanie, maslu a margarínu sa vyhnite
- vyberajte radšej chudé mäso, tuk pred grilovaním odstráňte
- negrilujte na ohni s vysokým plameňom, postačia rozpálené uhlíky, reakciu zvýšte použitím poklopu
- do mäsa pred vytvorením chrumkavej kôry nepichajte, aby nevytiekla šťava, plamene, ktoré vzápätí vyšľahnú, môžu mäso spáliť
- skúste redukovať množstvo soli pri spracovaní mäsa a použite na dochutenie radšej koreniny a bylinky ako bazalku, rozmarín, šalviu, tymián, muškátový orech či oregano, prípadne nastrúhanú citrónovú kôru
- použitie marinády zlepšuje chuť i vôňu jedla, do oleja sa najčastejšie pridáva cibuľa, bobkový list, pivo, worcester, tabasco a rôzne koreniny
- vďaka marináde sa skôr vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá zabráni vytekaniu šťavy z mäsa
- ryby marinujte krátko, nepotierajte ich octom alebo citrónovou šťavou, aby neboli suché, väčšie kúsky mäsa marinujte niekoľko hodín, prípadne cez noc
- do ohňa nehádžte šišky a papier, ktorých dym obsahuje škodlivé látky
- na grilovanie používajte čerstvé mäso, zmrazené pred tepelnou úpravou rozmrazte v chladničke alebo mikrovlnke
- mäso grilujte minimálne 10 minút pri teplote aspoň 72 °C
- nemanipulujte so surovým a grilovaným mäsom alebo zeleninou na tej istej doske pre možnú kontamináciu baktériami
- v čistote udržujte aj rošt a všetky pomôcky, po každom grilovaní ich kompletne vydrhnite
- práca s plameňom najmä na terase alebo balkóne môže byť nebezpečná, majte preto radšej prichystané vedro s vodou
Prajeme vam dobru chut.
No comments:
Post a Comment