Monday, January 12, 2009

Zdravé barbeque

Po našom poslednom vysielaní sme dostali žiadosti o uverejnenie zásad správneho barbequeovania, keďže tu v Austrálií je sezóna je v plnom prúde. Radi vám vyhovieme tak teda, aby ste sa vyhli možným rizikám, treba pri grilovaní dodržiavať základné zásady:
  • rošt potrite olejom ešte pred grilovaním, používajte oleje určené na vyprážanie, maslu a margarínu sa vyhnite
  • vyberajte radšej chudé mäso, tuk pred grilovaním odstráňte
  • negrilujte na ohni s vysokým plameňom, postačia rozpálené uhlíky, reakciu zvýšte použitím poklopu
  • do mäsa pred vytvorením chrumkavej kôry nepichajte, aby nevytiekla šťava, plamene, ktoré vzápätí vyšľahnú, môžu mäso spáliť
  • skúste redukovať množstvo soli pri spracovaní mäsa a použite na dochutenie radšej koreniny a bylinky ako bazalku, rozmarín, šalviu, tymián, muškátový orech či oregano, prípadne nastrúhanú citrónovú kôru
  • použitie marinády zlepšuje chuť i vôňu jedla, do oleja sa najčastejšie pridáva cibuľa, bobkový list, pivo, worcester, tabasco a rôzne koreniny
  • vďaka marináde sa skôr vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá zabráni vytekaniu šťavy z mäsa
  • ryby marinujte krátko, nepotierajte ich octom alebo citrónovou šťavou, aby neboli suché, väčšie kúsky mäsa marinujte niekoľko hodín, prípadne cez noc
  • do ohňa nehádžte šišky a papier, ktorých dym obsahuje škodlivé látky
  • na grilovanie používajte čerstvé mäso, zmrazené pred tepelnou úpravou rozmrazte v chladničke alebo mikrovlnke
  • mäso grilujte minimálne 10 minút pri teplote aspoň 72 °C
  • nemanipulujte so surovým a grilovaným mäsom alebo zeleninou na tej istej doske pre možnú kontamináciu baktériami
  • v čistote udržujte aj rošt a všetky pomôcky, po každom grilovaní ich kompletne vydrhnite
  • práca s plameňom najmä na terase alebo balkóne môže byť nebezpečná, majte preto radšej prichystané vedro s vodou

Prajeme vam dobru chut.

No comments: