Aj vám chýba slovenský chlieb? Asi áno, lebo sme dostali veľa žiadostí na jeho recept. Nech sa páči, v zime niet nad chuť čerstvého, ešte teplého chleba. A nebojte sa, z kysnutého cesta vás nebude bolieť brucho, ani keď ho zjete za horúca.
1kg múky, najlepšie chlebovej
4 balíčky droždia (alebo 60g čerstvého)
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička rasce
1 čajová lyžička anízu
2 polievkové lyžice octu
1 polievková lyžica oleja
2 až 3 polievkové lyžice varených strúhaných zemiakov
Teplá voda
Droždie nechať nakysnúť, pridať ostatne prísady a dobre vymiesiť, aspoň 10 minút. Keď sa cesto nelepí a robia sa v ňom bublinky, vtedy je dobre vypracované. Nechať pol hodinu vykysnúť v teple, potom päsťou po ceste buchnúť a znovu rýchlo prepracovať. Vyformovať jeden alebo dva bochníky a uložiť na plech. Ak chceme chrumkavú kôrku, pred pečením potrieť mliekom.
Pečieme pri asi 180° asi 30 až 35 minút, keď znie duto, chlieb je upečený. Hneď ako bochník vyberieme z trúby, zabalíme ho na pár minút do vlhkej utierky, aby sa odparil.
Prajeme vám dobrú chuť!
1 comment:
Och, pravy slovensky chlieb! Mnam Dakujem za recept, hned si ho zapisem a dam vam vediet, ako to dopadlo.
Post a Comment