Thursday, October 23, 2008

Šišky

1 kg polohrubej múky
4 žĺtky
80 g práškového cukru
100 g masla
40 g droždia
vlažné mlieko podľa potreby
trocha soli
citrónová kôra
2 lyžice rumu
250 g marhuľového lekváru
vanilkový cukor na posypanie
masť, olej alebo stužený pokrmový tuk na vyprážanie

Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru, pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ, rum a toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto. Keď cesto hádže bubliny a nelepí sa na nádobu ani na varešku, trocha ho pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska. Na druhej polovici cesta si najprv formičkou označíme kolieska, do stredu každého dáme kúsok lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, dookola prstom trocha stlačíme a opäť formičkou vykrojíme. Lekvárom naplnené šišky zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste nakysnúť.

Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime a vypražíme aj z druhej strany. Hotové vyberieme, uložíme na čistý hodvábny papier alebo servítku, aby sa zbavili prebytočného tuku, a posypeme vanilkovým cukrom.

1 comment:

Anonymous said...

Mne sa vzdy rozlepia, ked ich vyprazam, ma niekto tip na to, ako tomu predist?