Thursday, February 5, 2009

Slovenské recepty: Vtáčie mlieko

Moja babka bola preslávená svojim vtáčím mliekom. Mne sa dodnes nepodarilo uvariť dnehové halušky tak, ako to vedela ona. Je síce ešte dosť skoro po ianociach so všetkým tým maškrtením, ale vtáčie mlieko stojí za to.

80 g kryštálového cukru,
20 g jemnej kukuričnej škrobovej múčky (na Slovensku maizena, po anglicky cornflour)
6 dl mlieka
2 vajcia

Z bielkov a polovice cukru ušľaháme tuhý sneh. Mlieko dáme variť. Do vriaceho mlieka lyžičkou zavárame snehové halušky, ktoré na slabom ohni povaríme. Po uvarení ich vyberieme na misu a do mlieka pridáme druhú polovicu cukru. V malom množstve studeného mlieka rozmiešame škrobovú múčku a žĺtky, pridáme do variaceho sa mlieka a za stáleho miešania krátko povaríme. Uvarený krém vylejeme na misky. Navrch poukladáme snehové halušky.

Máte inú verziu tejto klasickej slovenskej maškrty? Sem s ňou!

1 comment:

no_11 said...

Mnam, tusim uz viem co si urobime cez vikend...:-)...

Nahodou babkin recept na plnenu papriku by sa nenasiel??