Thursday, July 2, 2009

Slovenské recepty: Ryžový nákyp

Ryžový nákyp

200 g ryže, voda, soľ, 0,3 l mlieka, cukor, 1 lyžica rastlinného masla, mletá škorica, 1 lyžica hrozienok, ovocie alebo odkvapkaný kompót podľa vlastného výberu, rastlinný olej na vymastenie zapekacej nádoby.

Postup:

Prebratú a umytú ryžu sparíme vriacou vodou, scedíme, zalejeme stude­nou vodou a uvedieme do varu. Keď ryža začne mäknúť, pridáme mlieko so štipkou soli a podľa vlastnej chuti cukor. Uvaríme do mäkka. Ryžu necháme vychladnúť a vložíme do misy vhodnej na premiešanie surovín. Pridáme lyžicu rastlinného masla, mletú škoricu, hro­zienka, na malé kúsky pokrájané ovocie alebo kompót a zľahka všetko premiešame. Vložíme do zapekacej nádoby, ktorú sme vymastili olejom, a dáme do mierne vyhriatej rúry. Pečieme asi 30 minút.

Podávame poliate šťavou z kompótu

No comments: