Monday, November 2, 2009

Slovenské recepty: Hanácke koláče

750 g krupicovej múky, 4 dl mlieka, 2 kocky cukru, 30 g droždia, 180 g masla, 100 g práškového cukru, 3 žĺtky, 1 balíček vanilkového cukru, 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička postrúhanej citrónovej kôry, 1 vajce na potretie, tuk na plech, vanilkový cukor na posypanie, múka na dosku

Postup:
Z polovice vlažného mlieka, kociek cukru a pomrveného droždia urobíme kvások, ktorý dáme na teplé miesto vykysnúť. V miske vymiešame maslo s cukrom do peny, za stáleho miešania pridávame postupne žĺtky, potom vanilkový cukor, soľ, citrónovú kôru, pomiešame a pridáme vykysnutý kvások, zvyšok mlieka a nakoniec múku. Zarobíme husté cesto, ktoré na pomúčenej doske rukou vymiesime, sformujeme do bochníka, posypeme múkou a na teplom mieste necháme kysnúť asi 1 hodinu. Potom cesto vyvaľkáme na plát s hrúbkou asi pol cm, rozkrájame na štvorčeky, do stredu dáme po troške tvarohovej plnky a rukami sformujeme malé bochníčky. Prikryjeme ich utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 15 minút. Vykysnuté poukladáme na vymastený plech asi 2 cm od seba, dnom pohárika v strede bochníčkov vtlačíme jamku, okraje jamky potrieme rozšľahaným vajcom a do jamky dáme trošku lekváru. Povrch posypeme maslovou mrveničkou a dáme do vopred vyhriatej rúry piecť. Pečieme pri teplote asi 220°C 15-20 minút.

No comments: