Thursday, November 19, 2009

Tipy a triky

Hrozienka a kandizované ovocie
do múčnikov pomiešame s múkou, aby neklesali ku dnu a zostali v ceste rovnomerne rozdelené.

Jaternice
pri opekaní neprasknú a nebudú prskať, keď ich pred tým na chvíľu namočíme do studenej vody.

Jogurt
Ak chceme, aby bolo kysnuté cesto jemnejšie a nadýchanejšie, rozmiešame kvasnice s 1PL bieleho jogurtu.


Mletý mak
Keď nám chýba mlynček na mak, uvaríme celý mak s cukrom v mlieku a potom rozmixujeme.

Orechy
ľahšie vylúpeme, ak ich zalejeme vriacou slanou vodou a necháme prikryté stáť asi 20 minút. Potom vodu zlejeme a škrupiny na orechoch len oddelíme špičkou noža. Jadrá zostanú neporušené.

Ovocný koláč
Aby šťava z ovocie nerozmočila koláč, pred pečením ho posypeme kokosom a až potom poukladáme ovocie.


Pomarančové šupky
pokrájame na rovnaké malé kúsky a ponoríme na 3 dni do slanej vody, aby stratili horkastú chuť. Potom ich uvaríme s cukrom na husto a poukladáme do pohára. Neskôr ich môžeme použiť do pečenia, do krémov a na zdobenie zákuskov.

Uvarené vajce
ľahšie olúpeme, ak do vody pridáme lyžicu octu. Ak ho varíme v slanej vode, nemusíme ho chladiť, dá sa olúpať hneď.

No comments: