Thursday, July 17, 2008

Krehký jablčník

Tak tu je ten sľúbený jablčník. Priamo z voňavého modrého zošita s receptami.

  • 300g hladkej múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 3 žĺtky
  • 200g masla (postrúhaného)
  • 3 lyžice studenej vody (namiesto vody môže byť sladká smotana)
  • 60g práškového cukru

Plnka: 1½ kila jabĺk (postrúhaných), cukor podľa chuti, škorica, hrozienka, orechy...

Múku preosieme, pridáme prášok do pečiva potom ostatné prísady a rýchlo vypracujeme polotuhé cesto. Rozdelíme na dve časti a jednu prstami roztlačíme na pomúčený a vymastený plech. Navrch poukladáme postrúhané jablká a podľa chuti cukor, škoricu, hrozienka a orechy. Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo veľkosti plechu a s pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a ochutené jablká prikryjeme. Pečieme do ružova vo vopred vyhriatej horúcej rúre pri 200 stupňov celzia (180 stupňov ak je rúra s fénom) asi 30 minút. Upečené krájame na 5x5cm štvorce. Vrch posypeme vanilkovým cukrom.

No comments: