Možno vás v tejto zime poteší recept na túto kysnutú pochúťku. V tejto zime je pečenie aj ako na jedenie, tak na ohriatie.
- 500g múky, najlepšie polohrubej (continental)
- Lyžica cukru (na nakysnutie droždia)
- droždie, 15g sušeného alebo 30g čerstvého
- 1 celé vajce alebo 2 žĺtka
- 100g masla
- štipka soli
- vlažné mlieko podľa potreby
Plnka: 200g mletých vlašských orechov, 100g masla (nesolené) a 100g cukru (caster) zmiešať do spenenia.
Rozšľahané vajíčko na potieranie
Vypracujeme cesto a necháme ho v teple asi pol hodinu až hodinu nakysnúť. Rozvaľkať na 1cm hrúbku a potrieť plnkou, pričom necháme na dlhšej strane asi 2cm voľné. Zatočíme tak, aby sa nepokryté 2cm zatočili posledné. Necháme asi 5 minút postáť a ostrým nožom pokrájame na 2-3cm hrubé kotúče, ktoré potierame rozšľahaným vajíčkom. Tie na vymastenom (alebo vyloženom papierom na pečenie) plechu necháme ešte 5 minút nakysnúť a potom piecť v 180 stupňovej trúbe do ružova, asi 35-40 minút.
Dobrú chuť!
1 comment:
Ja mam super tip, ked sa vam nedari pokrajat ich bez toho, aby ste osie hniezda splostili, lebo nemate dost ostry noz, skuste ich krajat tak ako knedlu, nitou.
Post a Comment