Thursday, July 10, 2008

Slovenské recepty – Osie hniezda

Možno vás v tejto zime poteší recept na túto kysnutú pochúťku. V tejto zime je pečenie aj ako na jedenie, tak na ohriatie.

  • 500g múky, najlepšie polohrubej (continental)
  • Lyžica cukru (na nakysnutie droždia)
  • droždie, 15g sušeného alebo 30g čerstvého
  • 1 celé vajce alebo 2 žĺtka
  • 100g masla
  • štipka soli
  • vlažné mlieko podľa potreby

Plnka: 200g mletých vlašských orechov, 100g masla (nesolené) a 100g cukru (caster) zmiešať do spenenia.

Rozšľahané vajíčko na potieranie

Vypracujeme cesto a necháme ho v teple asi pol hodinu až hodinu nakysnúť. Rozvaľkať na 1cm hrúbku a potrieť plnkou, pričom necháme na dlhšej strane asi 2cm voľné. Zatočíme tak, aby sa nepokryté 2cm zatočili posledné. Necháme asi 5 minút postáť a ostrým nožom pokrájame na 2-3cm hrubé kotúče, ktoré potierame rozšľahaným vajíčkom. Tie na vymastenom (alebo vyloženom papierom na pečenie) plechu necháme ešte 5 minút nakysnúť a potom piecť v 180 stupňovej trúbe do ružova, asi 35-40 minút.


Dobrú chuť!

1 comment:

Anonymous said...

Ja mam super tip, ked sa vam nedari pokrajat ich bez toho, aby ste osie hniezda splostili, lebo nemate dost ostry noz, skuste ich krajat tak ako knedlu, nitou.