
250 ml mlieka
30 g práškového cukru
1 žĺtok
5 lyžíc roztopeného masla alebo rastlinného tuku
citrónová kôra
trocha soli,
Kvások: 1 dl mlieka, 20 g droždia, 1 lyžica cukru.
Múku so soľou preosejeme, pridáme cukor, postrúhanú citrónovú kôru, žĺtok rozmiešaný v mlieku, postrúhaný zemiak a roztopené vlažné maslo alebo tuk. Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Nakysnutý kvások prilejeme do múky a všetko spolu vypracujeme na neveľmi tuhé cesto (až kým sa nerobia bubliny), ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom z cesta berieme malou lyžičkou namočenou v roztopenom tuku kúsky vo veľkosti orecha a kladieme na vymastený plech. Ak chcete extra dobré buchtičky, rozvaľkajte cesto na asi 1cm hrúbku, do každej dajte trošku marhuľového lekvára a tvorte buchtičky ako keď robíte parené buchty.
Boky buchtičiek potrieme roztopeným tukom, aby sa pri pečení nezlepili. Necháme ešte na plechu podkysnúť a v dobre vyhriatej rúre upečieme. Upečené podávame s vanilkovým krémom.
Vanilkový krém: 5 dl mlieka, 2 žĺtky, 20 g hladkej múky, 30 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru alebo vanilka, dobre premiešame a za stáleho miešania uvaríme hustý krém.
Boky buchtičiek potrieme roztopeným tukom, aby sa pri pečení nezlepili. Necháme ešte na plechu podkysnúť a v dobre vyhriatej rúre upečieme. Upečené podávame s vanilkovým krémom.
Vanilkový krém: 5 dl mlieka, 2 žĺtky, 20 g hladkej múky, 30 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru alebo vanilka, dobre premiešame a za stáleho miešania uvaríme hustý krém.
No comments:
Post a Comment