Thursday, September 11, 2008

Slovenské recepty – parené buchty

Naša séria Slovenských receptov mala veľký ohlas, tak Vám prinášame ďaľší do zbierky. Maslo v tomto ceste mu pridá na lahodnosti.

500g polohrubej múky (continental)
15g sušeného alebo 30g čerstvého droždia
1 vajce
50g masla (nesoleného)
Mlieko podľa potreby
Štipka soli
Slivkový lekvár na plnenie (povidl, dá sa nájsť najmä v poľskom deli)
Mletý mak, tvaroh alebo strúhané orechy, cukor na posypanie
Roztopené maslo na poliatie

Vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple nakysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na pol centimetra a rozkrájame na asi 7x7cm štvorčeky, na ktoré dáme asi jednu vrchovatú lyžičku džemu (tak aby bolo dosť džemu ale aby sa buchty dali formovať). Rožteky cesta spojíme nad džemom a stlačíme spolu, potom postupne pripojíme odstávajúce cesto aby sme úplne zatvorili všetky dierky. Buchtu upravíme v prstoch aby mala pekný tvar a položíme spojenou časťou cesta naspodok.

Nechať asi 5 minút nakysnúť (aby nepraskli) a pariť na kovovom košíčku asi 10 minút (na jednu dávku sa nám zmestí asi 5 až 6). Jesť ešte teplé, ale pozor, lebo džem ostane horúci!

Dobrú chuť!

No comments: