15g sušeného alebo 30g čerstvého droždia
1 vajce
50g masla (nesoleného)
Mlieko podľa potreby
Štipka soli
Slivkový lekvár na plnenie (povidl, dá sa nájsť najmä v poľskom deli)
Mletý mak, tvaroh alebo strúhané orechy, cukor na posypanie
Roztopené maslo na poliatie
Vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple nakysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na pol centimetra a rozkrájame na asi 7x7cm štvorčeky, na ktoré dáme asi jednu vrchovatú lyžičku džemu (tak aby bolo dosť džemu ale aby sa buchty dali formovať). Rožteky cesta spojíme nad džemom a stlačíme spolu, potom postupne pripojíme odstávajúce cesto aby sme úplne zatvorili všetky dierky. Buchtu upravíme v prstoch aby mala pekný tvar a položíme spojenou časťou cesta naspodok.
Nechať asi 5 minút nakysnúť (aby nepraskli) a pariť na kovovom košíčku asi 10 minút (na jednu dávku sa nám zmestí asi 5 až 6). Jesť ešte teplé, ale pozor, lebo džem ostane horúci!
Dobrú chuť!
No comments:
Post a Comment